WINE by Stakhovsky
Про вино
Адреса потужностей виробництва:
90260, Україна, Закарпатська обл.,
Берегівський р-н,с. Мужієво,
тел.+38 (097) 673 83 46
АКЦІЙНА ПРОПОЗИЦІЯ Сет "Досконала витримка" 2664 2264.4 грн Сет "Шардоне та шоколад" 810 747 грн Доставка від 3-х пляшок безкоштовна!

Тенісист та винороб Сергій Стаховський: "Мрію про будинок з великим винним підвалом"

Сергій Стаховський – всесвітньо відомий український тенісист та винороб. Сьогодні його вина відомі не тільки в Україні, а й далеко за її межами – у Франції, Великобританії, Японії, країнах Скандинавії…

Історія захоплення Сергія Стаховського виноробством вражає. Ще дванадцять років тому відомий спортсмен алкоголь взагалі не вживав. За його словами, він йому не смакував. У 2010 році Сергій грав у клубному чемпіонаті Франції з тенісу. Після першого матчу у Бордо команду запросили повечеряти у старовинному клубі. Його власник вирішив пригостити гостей вином. Сергій від напою відмовився. А у Бордо, за його словами, якщо ви не п’єте вино, значить … вас не існує.

У цьому тенісист переконався на власному досвіді. Присутні пили вино, спілкувалися, а він почував себе просто зайвим, оскільки до того ж не міг говорити французькою мовою. Історія повторилася наступного дня. А на третій день він вирішив спробувати. Вино було молоде, занадто терпке, й Сергію не сподобалося. Проте у компанії почалася дуже цікава розмова про мистецтво виноробства. Він дізнався, що спонсори тенісного клубу – кращі виробники вин Бордо. Сергія запросили відвідати шато. Все це надихнуло відомого тенісиста купувати бордоські вина.

Коли колекція сягнула майже тисячі пляшок, тесть-підприємець запропонував Сергію зайнятися виноробством. Джерелом натхнення стали закарпатські виноградники. У 2017 році Сергій створив своє перше вино.

Всесвітньо відомий український тенісист Сергій Стаховський каже, що спорт – невід’ємна частина його життя

У інтерв’ю порталу НЕРУХОМІ легендарний спортсмен та успішний винороб Сергій Стаховський розповів про житло своєї мрії. 

"Будинок дає більше приватності та свободи, ніж квартира"

– Я вже давно мрію про будинок з великим винним підвалом, – розповідає Сергій Стаховський. – Він мав би бути сучасним, бо недоречно будувати у сьогоденні старовинне шато. Знайомі ж мені порадили зробити не підвал, а винний кабінет посередині дому – красивий, скляний, технологічний. По-перше, коштуватиме він дешевше, по-друге, на відміну від підвалу, буде завжди перед очима. Як спортсмен також хочу мати у будинку невеликий тренажерний зал, а краще – майданчик на вулиці, де разом з дітьми ми могли б займатися спортом. Адже спорт – невід’ємна частина мого життя. Сам дім для нашої родини з трьома дітьми має бути не надто великим – достатня площа 150-200 квадратних метрів. Квартира у Будапешті, де ми мешкаємо, має площу 240 квадратних метри – це чотири кімнати і зал. Для нас цього простору вистачає. Не бачу сенсу у занадто великих оселях. Що там робити – шукати один одного цілий день? (посміхається). З житлом нам дуже пощастило. Наша квартира знаходиться у старій будівлі нової частини Будапешту – у Буді. Ми живемо на першому поверсі. Маємо величезну терасу. Поряд з будинком ліс. Це дуже гарне місце. 

 Яка ж оселя для вас пріоритетна: будинок чи квартира?

– Мабуть, все ж будинок. Він дає більше приватності та свободи. Але коли ми купували у Будапешті квартиру, це був для нас ідеальний варіант. Якщо я у від’їзді, дружині з маленькими дітьми у приватному будинку, коли навколо немає нікого, було б страшнувато. Коли ж є хороші сусіди, це дуже добре.

– Чим особливе житло в Угорщині?

– У Будапешті збереглося багато історичних будівель. У центрі міста можна побачити великі палаци. І це дуже гарно. Що стосується житла, зазвичай в угорських квартирах просторі кімнати, високі стелі. Багато будується нового. І, що важливо, новобудови органічно вписуються в стиль міста. Ніхто не може побудувати вежу на двадцять поверхів тільки тому, що йому заманеться. Це не дозволяється. Переважно будинки невисокі. Хмарочосів у Будапешті практично немає. Зайти до квартири у старих будинках зазвичай можна прямо з внутрішнього балкону. Очевидно, що і в Україні з міркувань безпеки зараз люди віддають перевагу нижнім поверхам та невисоким будівлям. 

 Якби ви обирали житло у Києві, де саме хотіли б мешкати?

– Я народився у Києві і жив тут фактично у центрі до дванадцяти років, а потім ми переїхали до маленького містечка у Чехії. Зараз розумію, як непросто це було для моєї мами, яка звикла до життя у столиці. Але вона зробила це заради мене, щоб я міг займатися тенісом. Зараз у Києві живе чимало моїх рідних: брат з дружиною та дітьми, батьки, бабуся. Коли приїжджаю, хочеться якомога більше поспілкуватися. Київ – це моє рідне місто. Ми планували, що цього року мої діти тут підуть до школи. 

"Моя улюблена страва – борщ з салом та часником або цибулею"

 Яким ви бачите будинок вашої мрії зовні та усередині?

– Одноповерховим та обов’язково з підвалом. Можливо, навіть це був би великий підвал з гаражем. Один поверх – це дуже зручно, завжди можна швидко вийти на вулицю. Також мені подобаються у будинку великі панорамні вікна, щоб було багато світла. Важлива й гарна територія навколо: трава, дерева, спортивний майданчик, де можна грати у футбол, баскетбол. Звичайно, має бути собака.

 Який стиль інтер’єру вам до вподоби?

– Скоріше, щось помірне – між модерном та мінімалізмом. Класичні інтер’єри мені не подобаються. Я не люблю масивні речі. Для мене у пріоритеті зручність та комфорт. 

 Чи повинен, на вашу думку, дім бути технологічним? 

– У нас є система "розумний дім". Це дійсно зручно – дистанційно керувати світлом, температурою, відкривати та закривати жалюзі, але такі технології, зрозуміла річ, не із дешевих. До речі, якщо буду будувати житло, подбаю, щоб дім був максимально енергоефективним. Сьогодні це дуже актуально у всьому світі.

– Ви любите готувати? Яка кухня у оселі вам подобається?

– Люблю дивитися, як готує моя дружина. Страви у неї виходять дуже смачні. Залюбки їй допомагають наші діти. А я максимум, що можу приготувати, це пасту та яєшню. У мене на кулінарну творчість ніколи не було часу. Яка кухня мені подобається? У нас вона сучасна, є різні опції для приготуванні страв, хоча користуємося ми не всіма. Любимо вечеряти усією родиною за великим столом. У кожного є своє власне місце. Кухня у нас відкрита та поєднана з вітальнею. 

– Яка у вас улюблена страва? Якому вину віддаєте перевагу?

– Моя улюблена страва – борщ з салом та часником або цибулею. Можу їсти його хоч кожного дня, хоч тричі на день. Щодо вин, зараз мені подобаються іспанські вина. Із задоволенням п’ємо й наші, закарпатські. Зараз ми почали випускати бурштинове вино. Для мене воно стало справжнім відкриттям. Коли майже все перепробував і хочеться чогось особливого, варто звернути увагу на бурштинові вина. Вони створюються з білих сортів винограду за технологією червоних вин – ферментація проходить на шкірці. Нещодавно ми також зробили шардоне у діжці. Мені здається, що це вино вийшло дуже хороше. Щороку ми прагнемо створити щось особливе. Для мене вино – це емоції. Людина повинна отримувати від напою задоволення. 

"Діжка – це дуже дорога спеція, яка дає потенціал вину"

 Чула, що діжки у вас якісь особливі…

– Це діжки з Бордо. Завдяки знайомим мені пощастило їх купити у шато. Бордоські діжки виготовляють з серцевини дуба, якому щонайменше 75 років. Якість вина дуже залежить від діжки. Діжка – це дуже дорога спеція, яка дає потенціал вину. Воно отримує більш насичений аромат та цікавий смак. Термін використання діжки – п’ятдесят місяців. Після цього діжка практично нічого вже вину не віддає. 

– За якими ознаками можна визначити, що у вашій квартирі живе натхненний винороб?

– У мене вдома є велика винна шафа, де зберігається близько трьохсот пляшок вина. Є дуже хороші зразки. І, звісно, можна побачити величезну кількість корків, які я збираю. Дивлячись на них, люблю пригадати вино, що колись було випите. Знаєте, для мене вино – це ребус. Надзвичайно цікаво знати вік лози, а також сорт винограду, бленд, регіон та скільки років вину.

Сергій Стаховський: "Для мене вино – це ребус"

– Кілька років назад мені пощастило взяти інтерв’ю у П’єра Рішара. Легендарний французький кіноактор презентував у Києві вина власного виробництва. Він розповідав, як одного разу опинився за столом із кількома досвідченими сомельє. То були справжні гуру у своїй професії. І ось їм принесли вина. Компанія дегустувала їх наосліп, не знаючи ні назви напою, ні виробника. І уявляєте, одне з вин ніхто з присутніх не зміг ідентифікувати. Єдиною людиною, хто не помилився, була дружина сомельє, яка до цієї професії не мала ніякого відношення. Така ось парадоксальна історія. 

– До речі, дуже цікава. У житті трапляються парадокси. Ідентифікувати вино на сліпій дегустації – задача дійсно не з простих, треба бути професіоналом. Але й фахівці, як бачимо, іноді можуть помилятися. Для мене ж розгадувати винні ребуси – справжнє задоволення. 

– А які ознаки у вашій оселі того, що в ній живе всесвітньо відомий спортсмен?

– Кубки. Багато кубків. Ніяких фото на стінах, ніяких ракеток напоказ… Культу особистості точно немає ( посміхається)

"Секрет гармонії у домі – це щасливі батьки. Якщо у них гарні стосунки, то й діти будуть щасливі"

– Як ви облаштували житло для своїх дітей?

– Доньці Таїсії – вісім років, сину Никифору – сім, а наймолодшому Алексу скоро буде чотири. У кімнаті доньки на стінах дуже гарні шпалери з балетним класом зайчиків, у синів – з машинками. У дітей багато іграшок – набагато більше, ніж колись було у мене. Ми з дружиною намагаємося створити для доньки та синів максимально комфортне життя – у силу своїх можливостей, звичайно. Свій день зазвичай діти заповнюють спортом. Таїсія займається тенісом та гімнастикою, хлопчики грають у теніс та футбол. Звичайно, як всі батьки, ми намагаємося дати нашим дітям якомога більше знань та умінь.

– Чи є у вас вдома рослини та тварини?

- Домашніх улюбленців поки не маємо. Щодо рослин, то дуже любимо квіти. Не тільки кімнатні, чимало їх росте поряд з будинком – це і троянди, і півонії. Вони квітнуть прямо під вікнами, ми про них постійно дбаємо. Це неймовірна краса. 

– Який, на вашу думку, секрет щасливого дому?

– Секрет гармонії у домі – це щасливі батьки. Якщо у них гарні стосунки, то й діти будуть щасливі. Якщо ні, то діти будуть це відчувати. Дуже важлива тепла родинна атмосфера. Думаю, це головне.

На думку Сергія Стаховського, у сім’ї дуже важлива тепла атмосфера

 Наближаються Різдво та Новий рік. Які традиції святкування існують у вашій сім’ї? 

– Знаєте, у мене напередодні цих зимових свят завжди починався спортивний сезон, тому ніколи не було якогось особливого святкового відчуття. Навіть у свій день народження 6 січня я зазвичай грав матчі. Дружина ж завжди намагається створити у нашому домі різдвяну та новорічну атмосферу – з дітьми прикрашає ялинку (вона зазвичай у нас штучна), готує різноманітні подарунки для кожного. І це так класно! Є у нас ще одна незмінна традиція – щорічна сімейна різдвяна фотосесія. Всі ми одягаємося у одному стилі, щоб було красиво, і фотографуємося поряд з ялинкою, подарунками…Потім із задоволенням разом переглядаємо світлини. 

– Як вважаєте, за яким житлом майбутнє?

– Думаю, буде менше пафосу, прагнення до розкошів, до яких боїшся доторкнутися, щоб часом щось не зіпсувати. Люди все більше цінуватимуть повсякденні зручність та комфорт. Коли повертаєшся додому після напруженого робочого дня, хочеться відпочити та відновити сили. 

 Який дім для вас ідеальний?

– Той, де затишно, де знаходиться моя сім’я.

Різдвяні фотосесії у родині Стаховських стали щорічною доброю традицією

18 листопада 2022