WINE by Stakhovsky
Про вино
Адреса потужностей виробництва:
90260, Україна, Закарпатська обл.,
Берегівський р-н,с. Мужієво,
тел.+38 (097) 673 83 46
АКЦІЙНА ПРОПОЗИЦІЯ Сет "Досконала витримка" 2664 2264.4 грн Сет "Шардоне та шоколад" 810 747 грн Доставка від 3-х пляшок безкоштовна!

Сергій Стаховський: «Якщо в Бордо ти не спілкуєшся французькою та не п’єш вина - тебе не існує»

Сергій Стаховський — український професійний тенісист, завдяки якому наш прапор здіймався над найбільшими кортами у світі. За свою багаторічну кар’єру встиг завоювати титули ATP та виграти у 20-кратного переможця турнірів Великого шолому, у минулому першої ракетки світу швейцарця Роджера Федерера. Під час інтерв’ю ми поспілкувалися з Сергієм про спортивні плани, результати українських спортсменів на Олімпійських іграх та про авторський бренд вина Ace&W by Stakhovsky. З нашим героєм ми зустрілися напередодні дегустації в Одесі.

СЕРЕД ВАШИХ ГОЛОВНИХ СПОРТИВНИХ ДОСЯГНЕНЬ — 31-Е МІСЦЕ У СВІТОВОМУ РЕЙТИНГУ, 8 ТИТУЛІВ ATP ТА РЕКОРД ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ ЗА ЧИСЛОМ ЗІГРАНИХ МАТЧІВ. РОЗКАЖІТЬ ПРО СВОЇ СПОРТИВНІ АМБІЦІЇ. 

Єдине, що мене дотепер тримає у спорті, — збірна України. Ми не доходили до стадії світової групи. Це те, чого я з командою не досяг, і це мене мотивує. Чотири рази ми грали матчі плей-офф, але не вийшло. Зараз для мене буде останній шанс, ім’я суперника дізнаємося після US Open.

Якщо ми туди потрапимо, до наступного сезону я буду підтримувати форму, щоб не стати тягарем, а тільки допомагати команді.

ЕЛІНА СВІТОЛІНА ПРИВЕЗЛА ПЕРШУ В ТЕНІСНІЙ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ МЕДАЛЬ ОЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР. ОЦІНІТЬ У ЦІЛОМУ ВИСТУП УКРАЇНСЬКИХ ТЕНІСИСТОК НА ЦИХ ЗМАГАННЯХ.

На жаль, поїхали тільки дівчата. Я вважаю, що вони виступили феноменально. Даяні Ястремській було важко, адже це її другі чи треті змагання після довгої паузи, тож нелегко емоційно. Окрім цього, то був її перший олімпійський досвід.

Також мені хотілося б відзначити виступ сестер Кіченок, які потрапили у чвертьфінал, тобто увійшли до вісімки найкращих. Еліна зіграла вже другу для себе Олімпіаду, і те, що вона привезла бронзу, — фантастичний результат.

Звичайно, у неї були шанси зіграти краще, але деякі обставини цьому завадили: несприятливі погодні умови, а також те, що у суперниці було більше часу на відпочинок після попереднього матчу. Еліна провела на корті десь 10 годин за 3 дні — таке дуже виснажує.

Але додає її результату ще більшої цінності: програючи у третьому сеті з рахунком 4–1, вирвати перемогу — вартує дорого.

ВДАЛОСЯ ПРИВІТАТИ ЕЛІНУ ОСОБИСТО?

Звичайно, я їй написав. Просто якщо я їй пишу до матчу, то збиваю фарт. Тому зв'язуюся з нею вже постфактум.

МИ НЕ БАЧИМО УКРАЇНСЬКИХ ТЕНІСИСТІВ-ЧОЛОВІКІВ У НАЙКРАЩИХ 100 РЕЙТИНГУ ATP. ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕ, ЧОГО СЬОГОДНІ НЕ ВИСТАЧАЄ ЦЬОМУ ВИДУ СПОРТУ В УКРАЇНІ?

Держава не підтримує спорт на постійній основі. Хороші результати — це скоріше всупереч, а не завдяки. За серйозних фінансових можливостей навчити тенісистів грати до рівня кращої сотні — реально.

Наприклад у Франції бюджет на розвиток тенісу становить приблизно 80 мільйонів євро. І в них немає жодного гравця навіть у десятці рейтингу. А серед кращої сотні, може, 3–4 особи.

Тут потрібно зрозуміти, що вони отримують ці гроші протягом останніх 20 років. У них спортсмен їде на Олімпіаду з тренером і фізіотерапевтом. А в нас вони їдуть самі та повинні дати результат.

Дуже сподіваюся, що ця тенденція зміниться найближчим часом. Держава має бути зацікавлена у розвитку спорту, тому що це її імідж на міжнародній арені.

СЛІДКУЄТЕ ЗА ІНШИМИ ВИДАМИ СПОРТУ?

Звичайно. Під час Олімпіади я намагаюся дивитися все. Люблю плавання, біатлон — щоправда, зараз була літня Олімпіада (сміється. — Прим. ред.). Я дивився, переживав і щиро радів за Жана Беленюка.

СЕРГІЙ, ВИ ВЖЕ ПОНАД 6 РОКІВ ЗАЙМАЄТЕСЯ ВИНОРОБСТВОМ. ТЕПЕР ВИ НАВІТЬ ПРОВОДИТЕ ГАСТРОТУРИ УКРАЇНОЮ. РОЗКАЖІТЬ ПРО ТЕ, ЯК ПОЧИНАЛАСЯ ВИННА ІСТОРІЯ. ЧОМУ САМЕ ЦЕЙ НАПРЯМОК?

2010 року я потрапив у тенісну команду міста Бордо у чемпіонаті Франції. Я не пив алкоголю, тому що він мені не смакує, але якщо в Бордо ти не спілкуєшся французькою та не п'єш вина — тебе не існує. Тому фактично це було мірою потреби, отже я розпочав просто дегустувати вино с командою, щоб знайти з ними комунікацію. Спочатку мене затягла культура винопиття: як вони дегустують, описують смаки та обговорюють це проміж себе. Це дуже класно.

Потім з’ясувалося, що я потрапив до Мекки виноробства: в нашому клубі приблизно 2000 виноробів, власників шато чи негоціантів. Усі спонсори клубу — володарі гран-крю, а це найдорожчі шато в Бордо. Я мав змогу їх відвідати, побачити та закохатись у світ виноробства.

НАСКІЛЬКИ Я ЗНАЮ, ВИ ПОВНІСТЮ ЗАНУРЕНІ В ПРОЦЕС І ЗНАЄТЕ ВСЕ ПРО ТЕ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА ВИНОГРАДНИКАХ. ЯК ПРОФЕСІЙНОМУ СПОРТСМЕНУ ВСТИГАТИ ТРЕНУВАТИСЯ І ЗАЙМАТИСЯ ВИНОРОБСТВОМ?

Чесно кажучи, не вдається. Ми бачимо, де саме я зараз перебуваю у світовому рейтингу. Це дуже важко. На мою позицію ще вплинуло те, що рік ми грали на ґрунті, який я не дуже люблю. Та й зрештою мої 35 років — це вже не 25. У виноробстві я дійсно намагаюся контролювати процес повністю. Якщо за ним не слідкувати, то можна нічого й не розлити. Це виснажує, але добре, що моя сім’я ставиться до цього з розумінням, вони мене підтримують і часто їздять туди зі мною.

Дітей я з раннього віку вчу розбиратися у сортах винограду, як за ним доглядати тощо. Я хочу, щоб ця справа згодом перейшла до них і стала вже для них фінансово цікавою. Поки що це інвестиційний проєкт, який ще довго буде сам на себе заробляти гроші.

ЧОМУ ПРИ ВИБОРІ МІСЦЯ ДЛЯ ВИНОГРАДНИКІВ ЗУПИНИЛИСЯ САМЕ НА ЗАКАРПАТТІ?

В Україні для мене фактично завжди існувало два виноробних регіони. Перший — це Закарпаття, тому що Австро-Угорщина там 300–400 років вирощувала білі сорти винограду. Другий — це Крим. Я зараз живу у Будапешті, тому Закарпаття — географічно зручна точка, я за три години доїжджаю до місця. Працюю півтора дня та їду додому.

ЧИ СКЛАДНО КОНКУРУВАТИ З УКРАЇНСЬКИМИ МОНОПОЛІСТАМИ РИНКУ ВИНА?

В Україні приблизно 110 винних ліцензій. Разом з тим в одному виноробному регіоні Пойяк, найменшому у Бордо, — 120. По всій Франції — понад 15 тисяч. Тобто в Україні конкуренції немає: виробляється багато різного вина, але ж мало хто довіряє нашому продукту.

ЧИМ НАШЕ ВИНОРОБСТВО ТА КУЛЬТУРА ВЖИВАННЯ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД, СКАЖІМО, ФРАНЦУЗЬКОЇ?

У Франції до такої бізнесової моделі виноробства, яка є зараз, йшли десятки, та навіть сотні років. В Україні вирішили, що можна цей час перескочити й одразу заробляти гроші.

Це так не працює: є певні процеси та вимоги, які ти не можеш обіграти так, як тобі хочеться. Українські потужні виноробства працюють як бізнес, відповідно так власники до цього й ставляться.

У Франції інший підхід: кожен розуміє, що власне вино — це його хліб. Якщо він буде лити те, що не смакує людям, то він заробітку не побачить, адже навколо велика конкуренція з тих, хто робить правильне вино. А наші виробництва розуміють, що нічого іншого немає, і можна продавати, все одно хтось купить.

Ця тенденція потрошку змінюється, і від цього кінцевий споживач тільки виграє. Наші люди купують все що завгодно: італійські, іспанські, французькі, але не вітчизняні вина. На своїх дегустаціях я завжди прошу: купіть одну пляшку будь-якого українського вина, дайте йому шанс. Якщо не сподобається — більше не купуйте, без питань. Але ви хоча б спробуйте.

КОМУ ВИПАЛА МОЖЛИВІСТЬ ПЕРШИМ ОЦІНИТИ ВАШ ПРОДУКТ?

Французам. Перші дві пляшки, що ми розлили, я відвіз туди наприкінці 2019 року. Там мені сказали, що їм воно сподобалося і має право на життя. У 2017 році я теж віз вино їм на оцінку, проте не мав таких позитивних відгуків.

У Франції взагалі немає поганого вина: моє вони тоді назвали particulier, тобто інакше, але не в позитивному сенсі слова.

Тому, звісно, за цей проміжок часу вирости від непиткого вина до того, щоб вони сказали «класно» та пішли розливати його своїм знайомим, — це круто.

ХРЕЩЕНИЙ БАТЬКО ВАШИХ ДІТЕЙ СЕРГІЙ РЕБРОВ УЖЕ ВСТИГ ІЗ ВАМИ ПОТРЕНУВАТИСЯ НА ТЕНІСНОМУ КОРТІ. А ЩО ВІН ДУМАЄ ПРО ВАШІ ВИНА?

Вино ми нормально п’ємо разом, він його дуже любить. Коли він майже 3 роки жив у Будапешті, мої запаси вина значно зменшились.

Я БАЧИВ, ЩО ВИ ЗАПРОШУЄТЕ ВІДВІДАТИ ВАШІ ВОЛОДІННЯ В МЕЖАХ ВИННИХ ТУРІВ. А ЧИ ПРОВОДИТЕ ВИ ЕКСКУРСІЇ ДЛЯ ТУРИСТІВ ОСОБИСТО?

Ми працюємо з Good Travel by Wine Bureau, яка організовує поїздки на нашу виноробню. Я приїжджаю на тиждень і особисто проводжу для людей тури.

Коли я просто перебуваю на виноградниках, та приходять групи, я теж веду їх сам та з задоволенням про все розказую.

ЯКБИ ДО КІНЦЯ ЖИТТЯ ВАМ ДОВЕЛОСЯ ПИТИ ЛИШЕ ОДИН ВИД ВИНА ВАШОГО ВИРОБНИЦТВА — ЯКЕ Б ВИ ОБРАЛИ?

Це не просте питання. Поки що ми випустили два вінтажі, 2018 та 2019 років. Але все-таки це було б сапераві 2018 року або каберне совіньйон 2019, яке ми ще не випустили. Зараз ми розливаємо, минулого тижня як слід дегустували.

СОРТИ, АРОМАТИ, КУПАЖІ… СЕРГІЙ, ДАЙТЕ КІЛЬКА ПОРАД ДЛЯ ПРОФАНІВ У ВИННІЙ СПРАВІ. ЯК ВИБРАТИ ПЛЯШКУ ХОРОШОГО ВИНА, ЯКЩО Я В НЬОМУ ЗОВСІМ НЕ ТЯМЛЮ?

Йдіть до винної крамниці та просто розкажіть професіоналу про свої очікування від вина. Все залежить від того, який у вас настрій та плани. Повечеряти чи просто посидіти з келихом вина біля телевізора; поїсти салату чи м’яса. Якщо хочете випити келих і на цьому завершити — то мова про повнотіле, структурне та масивне вино, одного келиха буде достатньо. Або, навпаки, дві години дивитися футбол з чимось легким. Залежно від ваших побажань вам порадять краще. В Україні чомусь не питаються в сомельє, хоча ці люди є майстрами, випили тисячі пляшок і знають, який настрій може дати окремий вид вина. Для цього вони там і працюють.

ІСНУЄ ДУМКА, ЩО ЛЮДЯМ КОРИСНО ВИПИВАТИ КЕЛИХ ВИНА КОЖНОГО ДНЯ. ЩО ВИ ПРО ЦЕ ДУМАЄТЕ?

Під час підготовки до матчів я намагаюся не пити. Алкоголь та спорт — не поєднуються. Хоча, наприклад, пиво має відновлювальні функції, бо професійні футболісти не просто так його п’ють після матчів.

Я знаю багато тенісистів, які ввечері випивають половину чи цілий келих вина, і це нормально. Скажімо так, немає доказів, що воно подовжує життя, але й немає фактів, що скорочує.

ПРО СПОРТИВНІ ПЛАНИ МИ СЬОГОДНІ ПОРОЗМОВЛЯЛИ. А ЯКІ ЦІЛІ СТАВИТЕ ПЕРЕД СОБОЮ У ВИНОРОБСТВІ?

Зробити вінтаж, який переживе мене та моїх дітей, витримає 80 років, і його можна буде пити.Більш локальні — побудувати велику виноробню на наших виноградниках, адже зараз ми пішли від зворотного та робимо проєкт від продукту.

21 вересня 2021